Stageopdracht: Onderzoek eiwitbronnen

Stageopdracht: Onderzoek naar Functionele en Alternatieve eiwitbronnen (HBO)

Ben jij een gedreven student met affiniteit voor de voedingsmiddelenindustrie? Heb je interesse in de wereld van functionele eiwitten, die een cruciale rol spelen in diverse producten, variërend van menselijke consumptie tot specifieke categorieën zoals babyvoeding en sportvoeding? Wil je je verdiepen in de eigenschappen van verschillende eiwitten en de kwaliteitsnormen die eraan worden gesteld? En draag je graag bij aan de ontwikkeling van hoogwaardige voedingsproducten? Dan zijn we op zoek naar jou!

Over Wafilin Systems:

Wafilin Systems is een toonaangevend bedrijf in membraantechnologie, gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van geavanceerde membraanfiltratiesystemen de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Onze missie is om de specifieke uitdagingen van onze klanten aan te pakken en innovatieve oplossingen te bieden die gericht zijn op het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit reststromen, water hergebruik en energiereductie in het productieproces.

Doel stageopdracht:

Het hoofddoel van deze stageopdracht is om een diepgaand onderzoek uit te voeren naar verschillende functionele eiwitten en hun toepassingen in voeding en zuivel. Hierin maak je een onderscheid in drie eiwit categorieën:

 • Dierlijke eiwitten
 • Plantaardige eiwitten
 • Melk eiwitten

Je zult je concentreren op de volgende vraagstukken:

Literatuurstudie: Voer een uitgebreide literatuurstudie uit om te begrijpen welke eiwitten als functioneel worden beschouwd en welke rol ze spelen in voedsel- en zuivelproducten.

Functionele eigenschappen: Identificeer en beschrijf de functionele eigenschappen van verschillende eiwitten. Onderzoek onder welke omstandigheden ze functioneel zijn en welke invloed factoren zoals pH, temperatuur en opslagcondities hebben op hun functionaliteit.

Dit onderdeel kan gekoppeld worden aan stuk praktijk onderzoek, waarbij je gebruik maakt van onze applicatie faciliteiten en pilots. Je krijgt de kans om mee te draaien met een aantal praktijk onderzoeken die we uitvoeren voor onze klanten (zuivel, algen, zeewier, etc.)

Kwaliteitseisen: Analyseer de kwaliteitseisen die doorgaans worden gesteld aan functionele eiwitten voor menselijke consumptie, babyvoeding en sportvoeding. Onderzoek welke specifieke normen en voorschriften van toepassing zijn.

Praktische toepassingen: Onderzoek bestaande voedings- en zuivelproducten op de markt en identificeer welke functionele eiwitten worden gebruikt in verschillende productcategorieën. Analyseer hoe deze eiwitten bijdragen aan de functionaliteit van de producten.

Rapportage: Documenteer je bevindingen en presenteer ze in een rapport dat de verschillende aspecten van functionele eiwitten in voeding en zuivel samenvat, inclusief hun functionele eigenschappen en kwaliteitseisen.

Vereisten:

 • Je bent een HBO/WO-student Voedingsmiddelentechnologie.
 • Je hebt interesse in voeding en zuivelproducten.
 • Je bent in staat om onafhankelijk onderzoek uit te voeren en rapporten op te stellen.
 • Je hebt goede communicatievaardigheden en kunt informatie duidelijk presenteren.

Wat bieden wij:

 • Een uitdagende stage/afstudeerplek met ruimte voor eigen initiatief.
 • Begeleiding door ervaren professionals in het vakgebied.
 • De mogelijkheid om bij te dragen aan innovatieve oplossingen voor echte industriële uitdagingen.
 • Een inspirerende werkomgeving met goeie voorzieningen in een dynamische organisatie.

Solliciteren:

Ben jij klaar om de wereld van eiwitten in te duiken en je bijdrage te leveren aan Wafilin Systems? Stuur je CV en motivatiebrief naar Jos van Dalfsen via j.vandalfsen@wafilinsystems.nl  en vertel ons waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze stage/afstudeeropdracht. We kijken uit naar je sollicitatie!